вівторок, 11 квітня 2023 р.

День працівників ракетно-космічної галузі України

 


 12 квітня – день початку епохи пілотованих космічних польотів – спільне свято, що з'єднує минуле, сьогодення і майбутнє людей Землі.

   У цей день, 60 років тому, Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Схід» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.

   За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАЇ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».

   В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України» і закріплений Указом Президента України від 13 березня 1997 року № 230/97, його святкування відповідно проводиться щорічно 12 квітня.

   Пізніше, 7-го квітня 2011-го року, на рівні Генеральної Асамблеї ООН, була прийнята відповідна резолюція № 65/271, в якій 12-е квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос.

   Яскраві успіхи космонавтики – закономірний результат самовідданої праці багатьох тисяч людей, десятків трудових колективів, які роблять все від них залежне в ім’я прогресу космічної галузі.

   Вітаємо всіх ветеранів, фахівців галузі, конструкторів та інженерно-технічних працівників, вчених та верстатників, усіх, хто примножує славу України своєю наполегливою працею у сфері виробництва ракетно-космічної продукції і дослідження мирного космосу з професійним святом.


Немає коментарів:

Дописати коментар